Van eigen teelt.

on zondag 22 oktober 2017




Gisteren kwam er nog een reactie van Joke Wit, coordinator bij Edukans, die het adres gaf van schoenmaatjes in Kampen. Dat is Dieselstraat 3. Voor ´t geval je wilt kijken of helpen!

Offe ... rugzakjes brengen? 😊

En de dozen gaan naar kinderen in Sri Lanka, Ghana, Albanie, Moldavie en Irak.

Toen ik vanochtend naar achteren liep om de dieren te voeren kwam ik de kippen tegen. Alle acht. Ze liepen in een rijtje over het erf mij tegemoet want waar o waar bleef hun voer. Sorry kippen ik had me verslapen.





Het zijn zulke leuke ondernemende kippen. De jonge haantjes oefenen hun kraaien. Maar dat lijkt nog nergens naar. En de kippen zijn geen van allen bang. Je komt ze overal tegen, al scharrelend.

Poes en hond jagen de kippen niet meer op. In het begin wel, maar de lol is eraf denk ik. En we hebben een nep stroomdraad om de hokken dus als Brit té wild wordt schieten ze achter dat draad. Bekje heeft vriendschap gesloten met de kippen en pikt af en toe een graantje mee.





Omdat het tasjesseizoen weer begonnen is, wat dit jaar dus een rugzakjes seizoen wordt, ben ik de naai hoek gaan opruimen. Ik was vooral op zoek naar leuke katoentjes.

Alles lag door elkaar. Dozen vol. Dat motiveert niet om leuke tassen te maken. Dat moet anders!





Er lag ook een stapel van die proeflappen van een stoffenwinkel. Van die lapjes die uit een stalenboek zijn gescheurd. Prachtige felle kleurtjes, maar de lappen zijn nét te klein voor een rugzak.

Maar ... je kunt er natuurlijk gewoon twéé gebruiken. Per twee aan elkaar stikken. Een verschillende voor- en achterkant, dat is juist leuk. Dus die stapel gaat mee! Dat worden ook rugzakken!





Een opgeruimde hoek.

De planken staan nu voorlopig nog op stenen. Maar je kunt tenminste weer zien waar alles ligt, en hier kan ik van 't winter best werken! Ik kan me daar echt op verheugen. Mooie stofjes, rugzakken naaien, muziekje aan, kop koffie erbij.

Er mist alleen nog een stoel. Waar zijn die ook weer gebleven?





Ja zo gaat dat dan. De appels hebben we hier een tijd geleden te drogen gehangen over een rij stoelen. En die hangen er nog steeds.

Er zijn wel wat minder, want er wordt door de loge's steeds van gesnaaid. Ze zijn heel lekker wat je misschien niet zou verwachten als je ze ziet. Bruin en verfrommeld. En toch net snoep.

Probeer het ook maar eens. Veel werk is het niet. De volgende keer hang ik ze bij de kachel, daar gaat het drogen nog sneller.





Soms vergeet je wat er in voorraad is. Dat is ook zo met onze vriezer. Die is inmiddels verplaatst naar de tuinschuur en dan verlies je dat uit het oog. De hele zomer en nazomer zijn er voorraden in de vriezer opgeborgen maar wat zit er eigenlijk allemaal in?

Zonde als je die dingen vergeet en het na een jaar weg moet gooien. Maar even inventariseren.






Het is nog niet heel gevarieerd dit eerste jaar. Er is vooral veel bloemkool, veel pesto, en ook veel zakjes tuinbonen en doperwten. Verder zijn er nog bramen en bramensaus, zakjes zoete mais, kruiden, broccoli, en doosjes vleeswaren, en vers kattenvoer en hondenvoer.

Oja en de worsten van de buren. Die zijn van hun varkens. Maar hun vriezer zat vol.

De vriezer, de koelcel, de gewone opslag met de weckpotten en flessen limonade, en de tafels met droogbonen, appels, kolen, pompoenen en noten. De uien en knoflook. En dan nog emmers met rogge en potten met kruiden. Daar moeten we het zo ongeveer mee doen deze winter.






In de tuin staan verder nog pastinaken en witlof. De rest is door de schapen opgegeten. Of wordt omgespit.

Volgende week wil ik een weekmenu maken van (bijna) alleen maar eigen teelt. Benieuwd of dat lukt!

Ook kadootjes komen uit de voorraad. Zoals voor de verjaardag waar we vanavond waren. Geen bloemetje maar pompoenen en uien. Je wilt niet weten hoe blij iedereen daar mee is! Pompoensoep is op het moment de meest populaire soep!



bij de visite


Fijn weekend, tot maandag!


6 reacties:

Aukje zei

Misschien een tip voor bij de vriezer.
Ik zelf heb er een schoolbord bij hangen.Daar staat op wat ik erin heb gedaan,en het aantal.Als ik er iets uithaal wijzig ik het getal.Voor mij is dit overzichtelijker,en kom ik niet net zoals in het verleden weleens iets tegen waarvan ik niet meer wist dat het er nog in zat.

tientonnerelf zei

Zo doe ik dat met een briefje, geplakt op de diepvriesdeur ! Weet je tenminste, wat erin zit 😁

Anoniem zei

Het ziet er allemaal zo gezellig uit bij jullie, zowel binnen als buiten. Het lijkt mij leuk om al die diertjes in je nabijheid te hebben en te verzorgen. Fijn dat jullie zoveel voedsel op voorraad hebben voor de lange winter maanden, wij moeten de hout voorraad nog aanvullen voor ons kacheltje en laat de winter dan maar komen. Voel mij dan altijd rijk en dankbaar voor alles wat wij hebben, als je over alle ellende en armoede, ook in Nederland en in de wereld leest. Fijn weekend!

Wieneke zei

Ik hou over het algemeen niet zo erg van kippen, maar het assertieve soort van jullie vind ik wel heel erg leuk.

Dufraing Marc zei

T is n beetje 'back to basic' als je vooral of alleen wilt eten wat in de tuin staat of uit de tuin komt. Maar het geeft veel voldoening!Er is dan geen afstand tussen gebruiker en producent en je weet wat je eet. En je bent ook dichter bij de seizoenen en de aarde. Goe bezig!

Original handmade by Janneke zei

Wat kan je genieten hè van al die vrolijke lapjes katoen.
Ik heb vorig jaar mijn een groot gedeelte van mijn lappen op MP verkocht. Het lag al jaren te wachten in de kast en toen we anderhalf jaar geleden kleiner gingen wonen heb ik rigoureus mijn hobbykamer opgeruimd.
Nu het oogstseizoen op zijn einde is gekomen is het fijn om weer een wat andere klussen op te pakken. Jullie hebben een flinke voorraad groente/fruit, dat wordt smullen de komende maanden.
Doordat de moestuinbakken dit voorjaar op zich lieten wachten, ben ik pas later dan gepland gaan zaaien. Daardoor is de opbrengst jammer genoeg niet veel. Maar... komend voorjaar hoop ik daar verandering in te brengen!

Groetjes Janneke