Wintertuin.

on donderdag 19 oktober 2017


Afbeeldingsresultaat voor wintertuin aanleggen


Afbeeldingsresultaat voor wintertuin aanleggen

Afbeeldingsresultaat voor wintertuin aanleggen

Een wintertuin aanleggen.

Dan denk je misschien aan sprookjesachtige tuinen, overdekt, met mooie beelden en binnenplanten en lekker verwarmd ....

.... maar ik bedoelde iets anders.

Ik wilde een wintertuin aanleggen, een soort van platte bak, met ramen erop, om daarin ook ´s winters groente te kweken. En groentekiemen. Onder ramen.

Die bak heb ik vandaag alvast gemaakt.





Hij ligt met de voeten naar het zuiden, en aan de noordkant een hoge wal.

Een rechthoekige kuil scheppen, en van het afgegraven zand maak je die wal. Ook aan de oostkant komt een wal, en nog een lagere wal aan de zuid en west kant. Dit is voor bescherming tegen de koude winterwind. Die vooral uit het noordoosten komt.

Als je een kleine tuin hebt is dit heel handig. Je kunt al een wintertuin maken van één vierkante meter. Dat is toch leuk om ook 's winters vers uit je tuin te eten? Wat kruiden, wat pluksla, wat broccoli kiemen en bonen kiemen.





Mijn wintertuin bestaat uit een rechthoek van 2 bij 3 meter ongeveer, zo'n dertig centimeter diep. Onderin komt eerste een laagje mest. Dat is om wormen aan te trekken. Dan gooi je de rest van de kuil vol met organisch materiaal. Maakt niet zoveel uit wat.

Mest, compost, bladeren, hooi, stro, keukenresten, karton, kranten, houtsnippers.

Het is mooi als je een mix kan maken. Laagje om laagje. Eindig met wat aarde, waarin je kan zaaien.




Ik had ook nog stenen liggen en heb die op de randen gelegd. Stenen meteen opgeruimd, en het zag er netter uit. Ook houden stenen de zonnewarmte heel goed vast. En het ligt allemaal veel steviger.

Tot slot moet je er nog een soort van ramen bij maken. Dat komt de volgende keer.

Bezoek was er vandaag ook weer. Ineke kwam langs met haar zoon. Ze had gelezen over het rugzakjes project (daar schrijf ik morgen meer over!) voor Edukans, en ze was op jacht gegaan naar stoffen.

Die Ineke!! En die stoffen kwam ze vandaag brengen! Een kofferbak vol!






Het zijn prachtige stoffen. Linnen, katoen, ook wat synthetisch, die ze heeft losgepraat bij allerlei stoffen groothandels.

Zoals .... Bekenkamp uit Bussum, en De Boerenbonthal Stoffen, en nog veel meer.






We hebben inmiddels stoffen voor honderden rugzakjes voor het Edukans project. Maar er zijn duizenden nodig.

Meedoen? Kijk morgen even, dan komt er een werkomschrijving, en nog meer informatie!


3 reacties:

sis zei

Ik leen even de account van mijn echtgenote omdat ik hier ook iets van vind.
Met interesse je verhandeling gelezen over je winterbak/tuin en gaandeweg kwam bij mij de vraag op waarom je je beperkt tot het aardoppervlak en niet, pakweg 60 tot 80 cm diep gaat. is de grondwaterspiegel zo hoog?
Door de bak verdiept aan te leggen profiteer je ook meer van de aardwarmte. Op een diepte van meer dan een halve meter is die 's zomers en 's winters redelijk constant tussen 12 en 8 graden. Het organische materiaal op de bodem zal ook enige warmte ontwikkelen en de glasramen zullen voorkomen dat de winterse (ijzige) kou 'als een blok' op de gewassen zal vallen.
Wat sowieso veel warmte produceert is paardenmest. Een laag daarvan op de bodem zal waarschijnlijk een fantastisch broei-effect geven en in het voorjaar heb je een mooie hoeveelheid bodemverbeteraar.
Of alles werk zoals ik hierboven geschreven heb weet ik ook niet 100% zeker, maar het lijkt me zeer zeker de moeite om eens uit te vogelen. En ik zou die stenen dan als wand stapelen, witkalk erop voor de lichtreflectie en in de open voegen is er alle ruimte voor spinnetjes en ander ongedierte consumerende beestjes.
Groet, Willem

Clarien zei

Geweldig Willem, dank voor je tips! Ik neem dat mee voor bak nummer twee!

hovenier Deventer zei

Ook een vorm van wintertuin ja! Ik moest meteen denken aan afgestoven, grimmige bloemen en planten. Ook een mooi wintertuin verschijnsel :)